Nové OZ chce bojovať proti vzniku novej elektrárne v Strážskom

23.07.2008 Humenné

Nižný Hrušov/Strážske 23. júla (TASR) - Avizovaná výstavba elektrárne v Strážskom, ktorej odpad zo spaľovania uhlia by mal byť uskladnený na odkalisku Poša, podnietila vznik občianskeho združenia (OZ) \"STOP ...
OZ chce bojovať za zdravé životné prostredie práve v lokalite, kde sa v uplynulých desaťročiach orientoval priemysel hlavne na chemickú výrobu v Strážskom.
OZ, ktoré sa zaregistrovalo začiatkom júla na príslušnom ministerstve, začne v auguste petičnú akciu občanov okolitého regiónu proti výstavbe spomínanej elektrárne. Ňou chce osloviť orgány štátnej správy, vládu, parlament a ďalšie inštitúcie. \"Budeme žiadať monitoring odkaliska v Poši, ale aj v Kyjovskom potoku a v rieke Ondava, aby sme zistili skutočný stav kontaminácie územia, \" uviedol dnes pre TASR Ján Jusko z OZ. Zabezpečiť ho má nezávislá certifikovaná organizácia za asistencie Greenpeace. Združenie bude ďalej požadovať odstránenie PCB-látok, ktoré sa nachádzajú v areáli chemickej firmy v Strážskom, nespaľovacou technológiou.
Podľa Juska iniciatívu OZ podporujú starostovia obcí Ondavskej a Toplianskej doliny. Pomoc prisľúbili aj zemplínske okresné sídla - Michalovce, Humenné a Snina. Podľa neho pod petíciu, ktorú proti výstavbe elektrárne spustili Priatelia zeme z Michaloviec sa už podpísalo viac ako 5000 Zemplínčanov.
Skupina J&T pripravila zámer projektu novej elektrárne v areáli Chemka Strážske. Projekt novej elektrárne spĺňa podľa predstaviteľov skupiny najprísnejšie ekologické limity a normy Európskej únie.
\"Prioritou pri príprave projektu elektrárne bola ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Sme presvedčení že stavba a prevádzka novej modernej elektrárne a príchod ekonomicky silného investora by pre mesto a celý región boli novým impulzom k trvale udržateľnému ekonomickému a sociálnemu rozvoju, z ktorého by mali prospech všetci občania, \" povedal riaditeľ J&T Energy Sector Development Tomáš David.
Elektráreň s ročnou výrobou elektriny 2,45 TWh sa stane zdrojom nových príjmov pre mesto Strážske, pričom významnú úlohu budú mať daňové výnosy plynúce z prevádzky elektrárne, jej prevádzka prinesie stovky nových pracovných miest v čase jej výstavby, ale aj po uvedení do prevádzky, čím by prispela zvýšeniu zamestnanosti v regióne.
V novej elektrárni budú podľa Davida použité najmodernejšie a najlepšie dostupné technológie a postupy, ktoré sú zárukou eliminácie dopadov prevádzky elektrárne na životné prostredie. Ako preukázala už vykonaná rozptylová štúdia, dopady novej elektrárne na životné prostredie mesta a okolia by boli minimálne. Zo štúdie vyplýva, že koncentrácia oxidu siričitého by pri najnepriaznivejších poveternostných podmienkach bola v akomkoľvek mieste vždy nižšia než jedna pätina povolenej hodnoty a koncentrácia pevných znečisťujúcich látok by nepresiahla 2 % priemernej ročnej povolenej hodnoty.
Popri výrobe elektriny môže byť nezanedbateľným prínosom novej elektrárne aj dodávka tepla pre ďalšie podniky v meste a možnosť dodávky tepla aj pre mesto Strážske.
 

Vyberte región